Plastic Attack

iso800 - Zero Waste - Greenbrand - Ecotariers-17.jpg

De levensloop van de gemiddelde plastic verpakking ziet er uit als volgt: ca. 20 jaar boven de grond als dinosaurus of plant - tientallen miljoenen jaren onder de grond als olie – enkele dagen boven de grond, rond een product - 1 dag in de winkel - 1 dag thuis - duizenden jaren in een vuilnishoop of zwevend in de oceaan. 

iso800 - Zero Waste - Greenbrand - Ecotariers-7.jpg

We zitten met een gigantisch plastic-probleem. Niet alleen is het esthetisch gehalte van een berm vol plastic zakjes bedenkelijk, onze waterwegen zitten er vol mee, dieren sterven er massaal door en onlangs werd bekend dat in - hou u vast - 90% van alle waterbronnen (kraan én bronwater), in ons eten  en zelfs in de lucht microdeeltjes platic zitten. We drinken, eten en ademen onze eigen rotzooi.

Natuurlijk weten we dit al langer. Groene jongens staan al sinds de jaren 70 op de barricade om de natuur te redden. Maar in de laatste jaren is het probleem mainstream geworden en omarmd door grote groepen van de bevolking: je hoeft tegenwoordig geen geitenwollensokken meer te dragen om je steentje bij te dragen. Time for action!

iso800 - Zero Waste - Greenbrand - Ecotariers-12.jpg

In maart 2018 namen een 25 tal activisten in Bristol het heft in eigen handen. Ze deden hun inkopen, rekenden alles af en haalden in de winkel alle producten uit hun plastic verpakking; een actie als protest tegen en gewaarwording van overtollige verpakking. Het verhaal ging de wereld rond dankzij sociale media en een beweging was geboren. Plastic Attack.

In België was het Sioen die de doorsneeburger deed kennismaken met de actie. Toen Joke Schauwvliege zich liet ontvallen dat het misschien aan winkels was om overtollig plastic terug te nemen, repliceerde de federatie van supermarkten dat dit een grote druk zou zetten op de sector maar dat ”consumenten verzamelverpakkingen van de producten die ze hebben aangekocht, vandaag de dag kunnen achterlaten in de winkel.” De geest was uit de fles. In het nazog van Gent gebeurden er al Plastic Attack acties in Brugge, Gent en Brussel.

iso800 - Zero Waste - Greenbrand - Ecotariers-18.jpg

Ik was er bij in Antwerpen op 19 april, waar de “Ecotariers” Romy en Tom iedereen uitnodigden in de Albert Heijn in de Karel Oomstraat. Verpakkingsloos inkopen doen vraagt enige voorbereiding: weckpotten, glazen flessen, bhnetjes... je kan het zo gek niet bedenken of de enthousiaste deelnemers hadden het mee om hun producten in te verpakken. “We zijn PRO minder verpakkingen en PRO een ecologische wereld, en niet ANTI iets of iemand!”

--------

Na de actie werden de Ecotariërs uitgenodigd voor een gesprek met Albert Heijn om samen te kijken hoe plasticconsumptie verder geminderd kon worden. Nu is het wachten om te zien wat de winkelketen zal ondernemen.

Alle neuzen staan op 15 september wanneer een enorme gemeenschappelijke actie wordt gepland in talloze locaties ter wereld. 

Heb je zelf interesse om deel te nemen aan een Plastic Attack? Schrijf je in op één van de vele events in België en Nederland