Inopsys

iso800 - Greenbrand - Inopsys-29.jpg

Na een half uur verplichte checks, omkleden en een heel instructiefilmpje rond veiligheid, sta ik met Steven en Naomi aan de andere kant van het hek van een grote farmaceutische firma. Niet zo maar iedereen mag deze plek betreden – en gelukkig maar. Des te indrukwekkender dat ze er bij InOpSys in geslaagd zijn om niet alleen zichzelf maar ook drie containers met hun baanbrekende concept binnen te smokkelen.

InOpSys brengt de oplossing voor industriële waterverontreiniging rechtstreeks naar het probleem

Het bedrijf uit Mechelen is hier om industriële waterverontreiniging te verwerken; niet iets waar de gemiddelde Belg slaap voor laat. Toch is er heel wat mis met de huidige manier van verwerking in de meeste bedrijven, zo vertelt Kwinten, R&D Manager van InOpSys me. Neem bijvoorbeeld een farmaceutisch bedrijf dat 1000 m3 gecontamineerd water per jaar produceert. Dit water mag niet zomaar in de natuur belanden; we leven gelukkig in een land waar dankzij strenge wetgeving vervuild water niet mag weggekapt of geloosd worden. Voor elke liter gecontamineerd water moet een certificaat van onschadelijkmaking op tafel worden gelegd. Tot op vandaag is de meest voorkomende oplossing deze waterstromen te transporteren naar een verbrandingscentrale, waar men het zuivere water laat verdampen en de vervuiling verbrandt. 

So far so good, maar daarvoor dient men die 1000m3 soms ettelijke tientallen of honderden kilometer te vervoeren.

Laat mij dit even voor u uitrekenen.

1 liter water = 1 kubieke decimeter water

1000 kubieke decimeter water = 1 kubieke meter 

1000 kubieke meter water = … ehm... veel.

iso800 - Greenbrand - Inopsys-234.jpg

Farmaceutische bedrijven zijn daarenboven kleine vissen in het waterverontreinigingsverhaal. Sommige chemiereuzen produceren vlotjes 10, 100 of meer keer zoveel vervuiling.

Enkele grote bedrijven hebben hun eigen verwerkingsunits on site. Dat helpt. Maar de meeste bedrijven hebben hier niet de middelen voor. In comes InOpSys. 'Ik kreeg het idee van “Plant-on-a-Truck (een mobiele verwerkingsunit)” in 2012 in Duitsland bij een bedrijfsbezoek aan Invite/Bayer,” zegt Steven, Managing Director. ''Mobiele installaties zijn de toekomst”, zeiden ze mij daar, ik dacht vooral: wat kunnen wij nog doen als die Duitsers klaar staan met miljoenen euro's om dat concept te gaan uitwerken?” Maar nog voor Steven terug thuis was, had zijn eigen idee vorm gekregen.  Samen met Kwinten en heel wat hulp van de Raad van Bestuur, fondsen en verenigingen in de sector lanceerde hij InOpSys als spin-off van de KU Leuven.

InOpSys brengt de oplossing voor industriële waterverontreiniging rechtstreeks naar het probleem. Een totaaloplossing op maat wordt in een container-vorm geleverd en rechtstreeks aangesloten op de vuile-water-bron. That's when the magic happens. Het feitelijk proces gaat mijn petje ver te boven. Onthoud dat, wanneer water weer verschijnt aan de andere kant van een InOpSys-container, het klaar is om terug naar de fabriek, of zelfs in de natuur te verdwijnen. Dit is een oplossing die efficiënter, milieuvriendelijker, goedkoper en eenvoudiger is dan een verbrandingscentrale. Beter nog, door het complexe proces weet InOpSys heel wat materialen te onttrekken aan de contaminatiesoep en kan het deze zelfs als nieuwe grondstof aanbieden.

efficiënter, milieuvriendelijker, goedkoper en eenvoudiger dan een verbrandingscentrale
iso800 - Greenbrand - Inopsys-75.jpg

Inderdaad, dat noemen ze “circulaire economie”.

Het systeem werkt vlot en kan bedrijven grote sommen geld uitsparen. “Duurzaamheid begint belangrijker te worden en ethiek begint mee te spelen,” zegt Steven. Toch is het steeds een uitdaging om bedrijven te overtuigen. “Maar wij kennen het gigantische potentieel van dit concept.


Deze reportage werd gemaakt in 2017. 2018 was het jaar van Inopsys: in maart ontvingen ze, samen met Janssen Pharmaceutica NV, de hoofdprijs op de Belgian Business Awards for the Environment. Daarenboven haalde het 2,5 miljoen extra kapitaal op bij de Vlaamse Milieuholding en de bestaande aandeelhouders.

Inopsys - onthoud die naam.